Teknoloji Bloğu

  1. Anasayfa
  2. »
  3. YEREL HABER
  4. »
  5. Muğla’dan 10 Ayda 618 Milyon Dolarlık Balık İhracatı

Muğla’dan 10 Ayda 618 Milyon Dolarlık Balık İhracatı

Teknoloji Bloğu Teknoloji Bloğu -
33 0
"Muğla'dan 10 Ayda 618 Milyon Dolarlık Balık İhracatı" başlıklı haber için fotorealistik, profesyone

Muğla’nın Eşen Çayı Havzası’nda faaliyet gösteren işletmeler, hastalık haritalarının çıkarılması ve izleme programlarının oluşturulmasını hedefleyen bir projeyi tamamladı. Bu proje, Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) desteğiyle yürütüldü ve sonuçları Fethiye Orman Bölge Müdürlüğü’nde düzenlenen bir toplantıda değerlendirildi.

Projenin Önemli Katkıları

Toplantıda, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Artay Yağcı, su ürünleri yetiştiriciliğinin sürdürülebilirliği için yapılan çalışmaların önemini vurguladı. Yağcı, projenin sektördeki sorunların çözümüne yardımcı olacağını belirtti.

Muğla’nın Stratejik Konumu

Muğla, Türkiye’nin su ürünleri üretiminde öncü bir rol üstleniyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Seyfettin Baydar, Muğla’nın su ürünleri açısından stratejik önemine dikkat çekti. Baydar, il genelinde 342 yetiştirici tesisi, 37 su ürünleri kooperatifi ve 1.168 balıkçı gemisinin aktif olduğunu belirtti. TÜİK 2024 verilerine göre, Muğla yıllık 153 bin ton üretimle ülkenin su ürünleri ihtiyacının yüzde 27’sini karşılıyor.

İhracat Rakamları

2025’in ilk 10 ayında, Muğla’dan 72 bin ton su ürünü ihracatı gerçekleştirildi ve 618 milyon dolar gelir elde edildi. Bu rakamın yıl sonunda 2024’teki 625,6 milyon doları aşması bekleniyor.

Üretimde Kayıplar

Baydar, alabalık üretiminde yaşanan kayıplara dikkat çekti ve üretim sürecinde yüzde 68,8 oranında kayıp olduğunu belirtti. Muğla’da yıllık 400 milyon adet yumurta ve yavru üretiliyor, bu kayıplar 400 milyon TL’lik ekonomik zarara yol açıyor.

Proje Detayları

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği ve İl Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülen proje, 1 milyon 052 TL bütçeyle tamamlandı. Kasım 2023-Ekim 2024 arasında, Eşen Çayı havzasındaki üç pilot işletmeden 1.440 numune alınarak bakteriyel, paraziter ve viral hastalıklar analiz edildi. Ayrıca, su sıcaklığı, pH ve çözünmüş oksijen gibi temel su parametreleri kayıt altına alındı.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir